Bumbu Bali Ikan, Piet Zevenbergen, oktober 2010
Ingrediënten (4 personen)
Stukje verse gember Twee teentjes knoflook Vier lomboks of twee tl. sambal oelek Theelepel trassi Mespunt laospoeder Wat citroensap Twee eetlepels bakolie 750 gram stevige witte vis Grote ui 200 gram prei 3 eetlepels bakolie Scheut kecap manis
Bereiding: Schil de verse gember en snijd deze in kleinere stukjes. In keukenmachine (of vijzel) pureert u de gember, samen met de lomboks, laospoeder, citroensap en de 2 lepels olie. Snijd de vis in gelijke stukken en dep ze droog. Snipper de ui fijn en snijd de prei in dunne ringen. Verhit 3 eetlepels olie in de wadjan of wok en roerbak de vis op hoog vuur ca. twee minuten. Haal de vis uit de pan en roerbak dan de gesneden ui en preiringen op hoog vuur. Meng de kruiden bumbu erdoor en voeg de vis weer toe. Dan de kecap en een snuf zout toevoegen en alles goed omscheppen. Doe dit voorzichtig zodat de stukken vis zoveel mogelijk heel blijven. Doe een deksel erop en laat alles op heel laag vuur nog enkele minuutjes doorstoven.
De Bumbu Bali Ikan kan worden gegeten met witte rijst en een zelf gekozen groentegerecht. Doe er sayur kangkung of sayur ketimoen bij. Selamat Makan |